Testul experților: ce trebuie să știi despre portbagajul extern

Vara se apropie cu pași repezi și suntem convinși că ai început deja să te gândești la vacanță. (Asta pentru că noi turăm mereu motoarele în luna mai pentru sezonul cel mai aglomerat al anului.)

Dacă pleci cu mașina la drum, cu întreaga familie sau cu un grup mare de prieteni, și ești pasionat de sporturi în aer liber sau pur și simplu știi că bagajele îți vor pune serios la încercare abilitățile de bun organizator și spațiul din portbagaj, sigur ai căutat alternative care să te ajute. Un portbagaj extern te scoate întotdeauna din încurcătură, iar ofertele pentru acest tip de produs sunt atât de variate încât nu ai cum să nu găsești opțiunea perfectă.

 

Trebuie să știi, însă, că atașarea unei cutii portbagaj influențează într-o oarecare măsură performanța mașinii tale. Au demonstat-o experții revistei britanice What Car? în urma unui experiment recent.
Despre ce este vorba? Pe scurt, atunci când folosești un portbagaj extern, eficiența cconsumului de combustibil al mașinii tale va scădea cu mai mult de o treime față de norma specificată de producător.

Echipa revistei a testat în paralel două modele des folosite în Marea Britanie – o Dacia Logan diesel și un Nissan Qashqai cu motor pe benzină – mai întâi fără portbagaj suplimentar, apoi cu 50 de kilograme în plus. În primul caz, Dacia Logan a indicat un consum de 5,2%, în timp ce, cu portbagajul extern atașat, consumul a crescut la 5,8%, cu 35% mai mult decât specificațiile standard. Modelul Nissan a indicat un consum de 7,6% la testul fără portbagaj extern și 8,8% în al doilea caz (față de 6%, cât estimează producătorii).

Jim Holder, editor What Car?, spune: “Marea majoritate a mașinilor depășesc consumul specificat de producător chiar și fără masă suplimentară. Adăugarea unei cutii portbagaj crește masa totală a autovehiculului și rezistența aerodinamică, astfel încât este normal ca eficiența consumului de combustibil să fie afectată.

Există, totuși, o soluție: stilul în care conduci poate diminua acestei pierderi.

  • Dacă ești permanent atent la drum și reduci accelerația din timp, în așa fel încât să nu fie nevoie să frânezi brusc la intersecții sau când șoferul din fața ta face o manevră neașteptată, vei menține consumul de combustibil la minim.
  • În plus, atenție la viteză! O viteză de croazieră de 95 km/h pe autostradă este mai economică decât 110 km/h.
  • Staționarea în trafic consumă la rândul ei, iar mașinile echipate cu sisteme start/stop care opresc automat motorul în poziția de staționare consumă aproximativ 15% din combustibil în oraș.

 

Știm, toate măsurile de mai sus îți sunt familiare. Însă sunt o dovadă în plus că stilul preventiv de condus nu este doar sigur, ci și economic. Chiar și atunci când ai bagaje în plus!

 

Introdu numarul tau de telefon si te sunam noi:

Cere o oferta